България

Смяна на зимното часово време към лятното

Смяна на зимното часово време към лятното - 2023 г.

Лятното часово време през 2023 г. настъпва в 3:00 часа през нощта тази неделя, 26 март, когато стрелките на часовника отново трябва да се завъртят.

Преминаването от зимно към лятно часово време означава преместване на часа напред, т.е. от 3:00 часа автоматично ще стане 4:00 часа. Един час през нощта се пропуска, за да получат хората повече дневна светлина през деня. Това означава, че ако в неделя сутрин човек се буди около 8:00 часа, по новото време ще е 9:00 часа.

Повечето хора днес не усещат кога се е сменил часът, защото сверяват времето по всевъзможни дигитални носители. Компютрите, смартфоните и смарт часовниците се фиксират автоматично без нужда от човешка намеса.

Повечето страни в Европейския съюз приемат лятното часово време през 70-те години на 20-и век. Между 1980 г. и 1984 г. са приети поредица директиви, които определят, че лятното часово време започва през последната неделя на март и завършва през последната неделя на октомври. Причината е, че всяка страна в ЕС е имала различни дати, на които го е въвеждала.

Настоящите правила в ЕС са въведени в изпълнение на директива на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на ЕС от 2001 г., която регулира лятното часово време в Съюза.

Съвети за да се наспиваме
• За да влезете по-лесно в режим на работа и да се наспите на другия ден – Понеделник, на 26.03.2023 година (Неделя) станете 1-2 дори 3 часа по-рано от обичайното ви време за събуждане. Недостатъчния сън и умората вероятно ще ви накарат да си легнете и заспите по-рано вечерта. Така имате по-голям шанс за наспиване и отпочиване за следващия работен / учебен ден.

• Танцувайте или спортувайте за да се изморите. Така ще можете да легнете и заспите по-рано и евентуално да се наспите за другия ден.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *